czwartek
| 22 lutego 2018
 

Z czym to się je? Wielkanocne tradycje kulinarne na świecie

Redakcja: | 17 kwietnia 2017

Tradycje wielkanocne różnią się w zależności od regionu świata – liczne procesje, spotkania w gronie najbliższych czy obdarowywanie się prezentami to jednak nie jedyne przyjemności związane z Wielkanocą. Przyjrzyjmy się świętom "od kuchni".

Pod znakiem migdałów mijają święta mieszkańcom słonecznej Portugalii. Te bakalie spotkać tu można we wszelkich możliwych postaciach, choć najchętniej spożywa się je w polewie czekoladowej. Daniem przygotowywanym tylko raz do roku i jednocześnie tym, na które Portugalia czeka najbardziej, jest folar (na zdjęciu) – specjalny placek wypiekany w dwojaki sposób. Wytrawny nadziewany jest wieprzowiną lub drobiem, ale równie popularny jest folar podawany jako deser: oblany czekoladą i – a jakże! – obsypany migdałami. Na portugalskim stole wielkanocnym nie może także zabraknąć tradycyjnego solonego dorsza.

Przenieśmy się nieco na wschód, do Hiszpanii. Wielkanoc w tym kraju to czas soldaditos de pavia, czyli małych panierowanych filetów z dorsza (koniecznie z czerwoną papryką, mającą przypominać zmartwychwstanie Jezusa) oraz torrijas, czyli grzanek maczanych w mleku i podsmażanych na patelni, które zjeść można z miodem i cynamonem, a zakropić odrobiną wybornego iberyjskiego wina.

W pięknej Chorwacji, królują – podobnie jak w Polsce – jajka. Na Bałkanach są one jednak zazwyczaj dodatkiem, preludium do prawdziwej uczty. Vrtanj to placek pszenno-kukurydziany zaplatany w kształt ósemki (mającej przywołać nieskończoność), w której "oczkach" znajdują się jajka. Zaplatane w warkocz strudle oraz chałki także wypełnione są jajkami, które symbolizują nowe życie. Jedną z niewielu, choć nieodłączną dla chorwackich świąt, potrawą, która nie zawiera jaj, od wieków pozostaje pasticada, czyli mięso marynowane w czerwonym winie, czosnku oraz lokalnych ziołach.

W innych częściach globu także bywa smacznie. Mieszkańcy Afryki zajadają się na Wielkanoc rybami. W Kamerunie je się ryby smażone, gotowane, pieczone, duszone, zupy rybne, rybne kotleciki i wszystko, co tylko z ryb da się przygotować. W biedniejszych krajach, bliższych staroafrykańskim tradycjom kulinarnym, popularne są ugali, czyli papki z mączki maniokowej i kukurydzianej, a także mchichia – gotowane liście manioku.

W Ameryce Południowej z przywiązania do tradycji wielkanocnych słyną Argentyńczycy, którzy wiele kulinarnych rozwiązań zaczerpnęli od włoskich imigrantów. Stąd Wielkanoc to czas marynowanych mięs przygotowywanych we włoskim stylu oraz tart z jajkiem, szpinakiem, czosnkiem i twarogiem.

wp.pl/AWR/Fot. Elingunnur/Wikimedia/CC BY-SA 4.0

 

Zobacz więcej z kategorii: Polska | Świat | Gospodarka | Opinie | Bez komentarza | Po godzinach | wSensie.tv
wSensie.pl to polski portal internetowy, którego celem jest dostarczanie Czytelnikom najwyższej jakości informacji i opinii. Na naszych stronach znajdą Państwo najważniejsze informacje ze świata polityki i gospodarki, liczne wywiady i komentarze oraz wideo. 2018 Copyright wSensie.pl
Ta strona wykorzystuje do swojego działania pliki Cookies. Możesz je zablokować w ustawieniach swojej przeglądarki. Blokada może spowodować niepoprawne działanie strony lub brak dostępu do niektórych jej funkcji. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zamknij