Drogi Użytkowniku,

Potrzebujemy Twojej świadomej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Wymaga tego od nas Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO) wchodzące w życie już 25 maja 2018 roku. Dzięki wprowadzonym zmianom będziemy jeszcze lepiej chronili Twoje dane osobowe! Poniżej wszystkie niezbędne informacje.

Administratorem danych jest Fundacja Wsparcia Rolnika Polska Ziemia z siedzibą w Warszawie przy ulicy Kolejowej 45/135, 01-210 (KRS: 0000500475)
PODMIOTY, KTÓRYM POWIERZONO PRZETWARZANIE
Zaufani partnerzy – tutaj lista

Wyrażam zgodę na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies. Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych i innych parametrów zapisywanych w plikach cookies, pozostawianych w trakcie przeglądania stron i serwisów internetowych, w celach analitycznych oraz w celach marketingowych (łącznie z profilowaniem) przez Fundację Wsparcia Rolnika Polska Ziemia i jej zaufanych partnerów.
Przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 RODO, a jego cele to:
1. Tworzenie statystyk i dopasowanie treści stron do preferencji Użytkownika
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
3. Wykrywanie botów i nadużyć
4. Świadczenie usług drogą elektroniczną

PODSTAWY PRAWNE:

1. Świadczenie usług drogą elektroniczną – brak możliwości świadczenia usługi bez niezbędnych danych
2. Marketing, w tym profilowanie i cele analityczne – zgoda Użytkownika
3. Pozostałe – uzasadniony prawnie interes administratora danych
Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne a podstawą ich przetwarzania jest moja zgoda. Odbiorcami danych są Google Analytics, Google Ads, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Freshmail, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Moje dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat do czasu wykorzystania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej lub do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Jestem świadomy swoich praw:

1. Mam prawo do wycofania się z tej zgody w dowolnym terminie, a moje dane osobowe będą przetwarzane do czasu jej odwołania.
2. Mam prawo dostępu do moich danych osobowych
3. Mam prawo skorygowania niepoprawnych danych
4. Mam prawo do usunięcia informacji
5. Mam prawo do ograniczenia przetwarzania danych
6. Mam prawo do wniesienia skargi do organu nadzorującego, tj. do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
7. Mam prawo do przenoszenia danych


Dane są wykorzystywane do profilowania marketingu za pomocą narzędzi Google Analytics, Facebook. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania – prosimy skorzystać z ustawień przeglądarki.
Brak wyrażenia zgody uniemożliwi lub ograniczy dostęp do usług fundacji, może też wpłynąć na niektóre funkcjonalności strony.
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Swoją wcześniej wydana zgode możesz cofnąć klikając przycisk u dołu strony "Cofnij zgodę"
czwartek
| 19 lipca 2018

Raz, dwa trzy, co w szczepionce znajdziesz Ty? (Część I)

Sandra Skibniewska: | 17 listopada 2017
Strzykawka i DNA

W społeczeństwie pokutuje mnóstwo mitów na temat szczepionek. Są osoby, które twierdzą, że w skład szczepionek wchodzą śmiercionośne substancje lub na przykład mózg królika, czy serce krowy. Jak jest faktycznie?

W skład szczepionek wchodzą zazwyczaj cztery podstawowe elementy i są to: antygeny, adiuwanty, substancje konserwujące i substancje stabilizujące. 

Antygen to substancja, która po wprowadzeniu jej do organizmu kompetentnego wywołuje powstanie odpowiedzi immunologicznej: humoralnej (przeciwciała) oraz komórkowej (tworzenie się uczulonych komórek). Owe antygeny mają wyodrębnione cechy takie, jak: immunogenność, czyli mówiąc prostszym językiem zdolność do odpowiedzi immunologicznej organizmu oraz antygenowość, która pozwala łączyć się z wolnymi immunoglobulinami, które są receptorami limfocytów B oraz receptorami limfocytów T[6].

Czym są adiuwanty? To substancje, które dodaje się do szczepionek, które zawierają zbyt niską ilość cząsteczek, będące niewystarczająco skutecznymi antygenami. Adiuwanty w sposób swoisty wzmagają immunogenność antygenów szczepionkowych, a co za tym idzie, reakcję immunologiczną immunizowanego organizmu. 

Jeśli chodzi o substancje stabilizujące to ich obecność w szczepionce jest potrzebna, by zapewnić "stabilność" preparatu. Dzięki niej szczepionka jest termostabilna oraz odporna na zmiany. Owe związki pozwalają na to, by antygen nie przykleił się do ścianki fiolki. Najpowszechniej stosowanymi związkami-stabilizatorami są cukry takie, jak laktoza i sacharoza, glicerol i sorbitol oraz aminokwasy, czyli glicyna, kwas glutaminowy, ale także białka: żelatyna i albumina ludzka.

Czwartym składnikiem są substancje konserwujące dodawane do szczepionek celem zabicia lub powstrzymania drobnoustrojów, zwłaszcza bakterii i grzybów. I tu możemy wyróżnić fenol dodawany do opakowań wielodawkowych, timersal, związek organiczny, który w stężeniu 0,001 - 0,01 proc.  poprawia jakość mikrobiolgiczną antygenów. Do substancji konserwujących dodamy również 2-fenoksyetanol, który ma zapobiegać zakażeniom szczepionek. Na końcu listy znajdziemy antybiotyki, które w śladowych ilościach osłabiają wzrost zanieczyszczeń.

Należy podkreślić, że to jest trzon składu szczepionek, w których występuje dużo niechcianych i niepotrzebnych substancji, oraz zanieczyszczeń biologicznych z procesu produkcyjnego, jak na przykład wirusy. Ale o tym następnym razem…

 

Sandra Skibniewska

Barbour EK. Evaluation of 12 stabilizers in a developed attenuated Salmonella Enteritidis vaccine. Vaccine, 20, 17-18, 2249-53, 2002/Chodaczek G.: Adiuwanty jako czynniki podnoszące skuteczność szczepionek, Postepy Hig. Med. Dosw. (online), 58: 47–59, 2004./Dzierzbicka K., Kołodziejczyk A.M.: Adiuwanty – niezbędne składniki szczepionek nowej generacji. Postępy Biochemii; 52, 2: 204-211, 2006/Górska P.: Adiuwanty oraz substancje konserwujące i stabilizujące zawarte w szczepionkach. W: Magdzik W., Naruszewicz-Lesiuk D., Zieliński A. Wakcynologia (2-gie wydanie. Bielsko-Biała: α-medica press; 68, 2007./Gupta R.K., et al.: Adjuvants – a balance between toxicity and adjuvanticity. Vaccine; 11, 3: 293-306, 1993./Biotechnologia farmaceutyczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003. 

Fot. Aleksandra Kasperska


Zobacz więcej z kategorii: Polska | Świat | Gospodarka | Opinie | Bez komentarza | wSensie.tv
wSensie.pl to polski portal internetowy, którego celem jest dostarczanie Czytelnikom najwyższej jakości informacji i opinii. Na naszych stronach znajdą Państwo najważniejsze informacje ze świata polityki i gospodarki, liczne wywiady i komentarze oraz wideo. 2018 Copyright wSensie.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.