wtorek
| 23 kwietnia 2019
Redakcja | 07 lutego 2019

Prezes związku Polskie Mięso: Polska jest na cenzurowanym, ponieważ mocno wchodziła z mięsem wołowym na światowy rynek

Prezes związku Polskie Mięso: Polska jest na cenzurowanym, ponieważ mocno wchodziła z mięsem wołowym na światowy rynek

Witold Choiński, prezes związku Polskie Mięso skomentował w programie "Polski punkt widzenia" na antenie TV Trwam sprawę wstrzymania eksportu mięsa wołowego z Polski za sprawą nielegalnej ubojni zwierząt w pobliżu Ostrowi Mazowieckiej.

– Wyliczyliśmy, że już przez ostatnie dwa tygodnie polscy rolnicy i ich rodziny straciły około 30 mln zł. Tak samo tracą przedsiębiorcy. Dzisiaj praktycznie nie ma eksportu, eksport stanął. Odbiorcy zagraniczni, głównie z Unii Europejskiej, oczekują na wyniki kontroli, która się odbywa. Tłumaczą naszym eksporterom, że muszą poczekać z odbiorem, sieci handlowe też nie chcą od nich odbierać. Jeśli taka sytuacja by się przedłużała – straty dzisiaj wynoszą ok. 15 proc. ceny na kilogramie wołowiny – to takie skutki po roku byłyby opłakane. Po roku sami rolnicy i ich rodziny straciliby około miliarda złotych

– tłumaczył prezes związku Polskie Mięso.

Gość programu zwrócił uwagę na fakt, że z materiału TVN nie wynika, że w ubojni pod Ostrowią Mazowiecką zwierzęta były padłe bądź chore.

– Trzeba wyraźnie powiedzieć, że były to zwierzęta pourazowe, które oczywiście nie powinny tam się znaleźć, materiał ukazał, jak je maltretowano, co nie powinno następować. To są te uchybienia, które stwierdzili dziennikarze i z pewnością stwierdzą komisarze UE, natomiast nie możemy mówić, że to były zwierzęta chore i padłe, które trafiały do obrotu

– zaznaczył ekspert.

Prezes związku Polskie Mięso zaznaczył również, że podobne sytuacje związane z nieprawidłowościami w ubojniach miały miejsca m.in. w Niemczech i we Francji, jednak w tych krajach nie odbiły się tak głośnym echem, jak w Polsce.

– Myślę, że Polska jest tutaj na wyjątkowo cenzurowanym, ponieważ dosyć mocno wchodziła z mięsem wołowym na rynek Unii Europejskiej i świata, osiągaliśmy w tej branży naprawdę duże sukcesy. Przykładowo, Izrael dopuścił Polskę jako pierwszy kraj z Europy do eksportu na ten rynek mięsa świeżo chłodzonego (nie mrożonego). To było pokazanie, jak Polska jest traktowana, że standardy jakościowe polskiego mięsa są naprawdę doceniane. Co więcej, potwierdzone to było również tym, że jest wysoki nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Polsce. Natomiast teraz rzeczywiście przetoczyła się cała fala wręcz hejtu w Europie, pokazująca, jak to z Polski eksportuje się mięso z padłych i chorych zwierząt, co musiało się odbyć złym echem w całej Europie. To spowodowało, że dzisiaj cała Europa wstrzymała handel z Polską, jeżeli chodzi o rynek mięsa wołowego. Trzeba podkreślić, że rynek mięsa wołowego w ostatnich latach był jednym z najbardziej stabilnych rynków, jeśli chodzi o produkcję rolno-spożywczą w Polsce

– tłumaczył Witold Choiński.

radiomaryja.pl/MS/Fot. Pixabay


wSensie.pl to polski portal internetowy, którego celem jest dostarczanie Czytelnikom najwyższej jakości informacji i opinii. Na naszych stronach znajdą Państwo najważniejsze informacje ze świata polityki i gospodarki, liczne wywiady i komentarze oraz wideo. 2018 Copyright wSensie.pl
Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej o polityce prywatności możesz przeczytać tutaj.