wtorek
| 25 lutego 2020
Redakcja | 16 stycznia 2020

Biejat odwołana ze stanowiska szefowej komisji rodziny. "Wielu członków nie miało wiedzy, kim jest"

Biejat odwołana ze stanowiska szefowej komisji rodziny.

O propagującej aborcję na życzenie poseł Lewicy, zrobiło się głośno po tym, jak głosami PiS została wybrana przewodniczącą sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny, mimo, że jej kontrkandydatem na to stanowisko był Grzegorz Braun – zadeklarowany przeciwnik aborcji. Kandydaturę Biejat poparła wówczas zdecydowana większość posłów Prawa i Sprawiedliwości. Tylko dwie posłanki tej partii opowiedziały się przeciw – Elżbieta Duda i Dominika Figurska-Chorosińska.

Na posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej i Rodziny w czwartek 16 stycznia przeprowadzono głosowanie dotyczące zmiany przewodniczącej komisji. O odwołanie wnioskowało Prawo i Sprawiedliwość.

– Kandydaturę Magdaleny Biejat zgłosił Włodzimierz Czarzasty. Pani poseł jest posłem po raz pierwszy i wielu członków komisji nie miało wiedzy, kim jest pani Magdalena Biejat

– tłumaczyła podczas posiedzenia przedstawicielka PiS powołując się na umowę między klubami, która jej zdaniem dotyczyła "podziału funkcji, a nie obsady personalnej", dodając, że parlamentarzyści PiS poparli kandydaturę Biejat, "chcąc dotrzymać ustaleń".

Wnioskodawcy przekonywali, że Biejat nie ma wystarczającego doświadczenia parlamentarnego. Przedstawicielka PiS przywołała też przykłady działań przewodniczącej komisji, które – w ocenie PiS – dowodzą, że reprezentantka lewicy nie nadaje się na to stanowisko. Wśród zarzutów wymieniono m.in. wprowadzenie pod obrady projektu Lewicy bez opinii merytoryczno-prawnej Biura Analiz Sejmowych, a także zwołanie posiedzenia na piątek 17 stycznia na godz. 15 jako przejaw "celowego utrudnienia posłom obecności na posiedzeniu komisji".

Za przyjęciem wniosku o odwołanie przewodniczącej komisji opowiedziało się 19 osób (posłowie PiS i Grzegorz Braun), przeciw było 12 posłów. Posiedzenie miało burzliwy przebieg. Ostatecznie posłowie Lewicy i Koalicji Obywatelskiej demonstracyjnie opuścili salę posiedzeń. Głosami 18 parlamentarzystów na nową przewodniczącą wybrana została Urszula Rusecka z PiS.

– O ile mi wiadomo, płody nie są obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej, ponieważ nie dostają ani PESEL-u, ani dowodu osobistego, natomiast my się zgadzamy na lewicy, że powinno być dopuszczone przerywanie ciąży do 12 tygodnia bez żadnych warunków

– to tylko jedna z promujących aborcję na życzenie wypowiedzi byłej już przewodniczącej komisji rodziny, Magdaleny Biejat.

wprost.pl. wSensie.pl /GG/ Fot. Facebook Magdalena Biejat