poniedziałek
| 14 października 2019

Wołodymyr Wjatrowycz przestał pełnić funkcję szefa ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej. Decyzję w tej sprawie podjął ukraiński rząd. Ugrupowanie nowego prezydenta Wołodymyra Zełenskiego przyjęło na razie łagodniejszy kurs. Zmiana w kierownictwie ukraińskiego IPN daje szansę na ocieplenie relacji m.in. z Polską. W Polsce Wjatrowycz znany był głównie jako obrońca działalności OUN-UPA.

O swojej dymisji Wjatrowycz poinformował m.in. za pośrednictwem Facebooka, gdzie opublikował nagranie, w którym podkreślił, że zdołał zrealizować większość celów, które przed sobą postawił, zajmując posadę szefa UIPN.

"Mogę powiedzieć, że większość ambitnych celów, które sobie wyznaczyłem, została osiągnięta"

– mówił na nagraniu.

Dymisja Wjatrowycza nie była dużym zaskoczeniem, ponieważ był on związany z poprzednią ekipą rządzącą. Przewodniczący Ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej bezskutecznie kandydował nawet do parlamentu w lipcowych wyborach z listy partii Petra Poroszenki.

W Polsce znany jest jako "kłamca wołyński". Na Ukrainie zdobył popularność przez gloryfikację OUN-UPA i zaprzeczenia nt. rzezi wołyńskiej, którą nazwał "drugą wojną polsko-ukraińską". Szef IPN skutecznie zakazywał przeprowadzenia na Ukrainie prac ekshumacyjnych przez specjalistów z polskiego IPN. Zniesienie tego zakazu obiecał niedawno prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski.

Wołodymyr Wjatrowycz pełnił funkcję prezesa ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej od marca 2014 roku.

facebokk.com/MS/Fot. Paweł5586, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons