poniedziałek
| 23 lipca 2018

Tusk straci stanowisko? Kopacz: Gdyby stanowisko miał stracić ktoś z PiS byłoby wielkie larum

Ewa Zajączkowska: czwartek, 14 wrzesień 2017

Jean Claude Juncker chce połączyć stanowiska Przewodniczącego Rady Europejskiej i Szefa Komisji Europejskiej, co może oznaczać utratę stanowiska przez Donalda Tuska.

– Gdyby na tym miejscu był ktoś z PiS, to podejrzewam, że byłoby wielkie larum, że Przewodniczący Komisji Europejskiej ośmielił się pokazać jakąś swoją wizję reformy Unii Europejskiej

– skomentowała była premier Ewa Kopacz.

– Proszę to traktować jako wizję w przyszłości, a nie jednego dnia. (…) Podejrzewam, że to, co było wystąpieniem pana Przewodniczącego Junckera, było taką wizją na lata

– dodała

– Gdyby się okazało, co oczywiście jest niemożliwe, ale teoretycznie, że kandydatem na nowego Przewodniczącego Rady Europejskiej byłby ktoś z PiS, to, proszę mi wierzyć, że panowie posłowie i eurodeputowani z PiS natychmiast podnieśliby wrzask, że oczywiście to stanowisko jest bezwzględnie konieczne

– podsumowała Ewa Kopacz.

Reporter: Ewa Zajączkowska

Zdjęcia i montaż: Marcin Hernik/wSensie

Fot.: wSensie

Zobacz więcej z kategorii: Polska | Świat | Gospodarka | Opinie | Bez komentarza | wSensie.tv